No description found for the image Daedalus-framsida-2

Sista årsboken släpps idag: Att se världen. Svensk fotografi under 175 år.

Daedalus, Tekniska museets årsbok har givits ut sedan 1931. Idag, 86 år senare, släpps den sista upplagan. Under flera år har årsboken knutit an till museets utställningar och dokumentationsprojekt, men även till aktuella ämnen såsom robotteknik och kärnkraft.

Läs mer om Daedalus historia vid Tekniska museet i ett tidigare blogginlägg nedan från den 27 mars 2017.

 

Så vad händer nu? Efter utgivningen av den nya boken, kommer tryckt material inte längre att ges ut årsvis. Istället sker detta i samband med museets övriga verksamhet. I en allt mer digital värld, behöver vi finna nya uttryckssätt. Samtliga upplagor av årsboken finns nu digitaliserade och tillgängliga här på digitalamodeller.se. Det rör sig om totalt ca 15 000 sidor som nu är möjliga att studera och analysera.

 

Från och med idag finns även denna senaste upplaga tillgänglig digitalt! Det här innebär också att digitaliseringsinsatsen för den här materialkategorin inom projektet avslutas.

 

Temat för boken är svensk fotografi under 175 år. Författare är Björn Axel Johansson, som i samarbete med museets personal har skrivit denna spännande årsbok, full av vackra fotografier och föremålsbilder. Här finner du information om fotografins tekniska utveckling genom tiderna. Hur har fotografi använts? Denna teknik har varit betydande inom en rad olika områden, såsom arkeologi, biologi, medicin och rymdfart.

 

På Tekniska museet finns en omfattande fotohistorisk samling som täcker hela den 175 år långa perioden. Sedan museet öppnade har fotografi varit ett av de stora ämnesområdena för insamling. Här finns både föremål, dokument och fotografier för den som vill lära sig ännu mer.

 

Här kan du söka i museets årsböcker:

 

https://digitalamodeller.se/modell-2-daedalus/sok-i-daedalus/

 

Trevlig läsning!

 

Skriven av Jenny Attemark-Gillgren på oktober 25, 2017

Liknande blogginlägg